[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Andrzej.P
    odpowiedział(a)
    ZTCP to ASO dokładało MADy to O2 ze siadającą dupką

IMO prościej i lepiej wymienić sprężyny niż dokładać drugie.

Zostaw komentarz:

• redhead
    odpowiedział(a)
    Panowie zakładał ktoś dodatkowe sprężyny MAD?

Zostaw komentarz:

• tomus77
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Toledziak Zobacz wpis
    Witam, w drugiej już Octavii II zmieniłem sprężyny z tyłu. W poprzedniej miałem Lesjo ...20, potem KYB. W obecnej OII Tour wymieniłem na Monroe 3349 i... samochód stoi z tyłu na 43 cm od osi koła do brzegu nadkola - 39 cm przód. Auto wygląda jakby mu pod zadem wybuchło. Wertowałem cały temat i w wypadku Monroe max stało 41 cm. Dodam, że auto full LPG i 3/4 Pb. Mieliście podobnie?
    wjechałem na tą samą minę ale przodem miesiąc temu wymieniłem sprężyny z przodu na monroe (celowo piszę z małej litery), i przód poszedł niefajnie do góry, tzn teraz jest około 41cm. Z tyłu jakiś czas temu wymieniłem na KYB i jest OK tzn około 39cm.

Zostaw komentarz:

• michumal
    odpowiedział(a)
    Jestem świeżo po wymianie sprężyn w mojej Octavii 1,6 + lpg silnik BSE. Kupiłem ostatecznie lesjofors 27. Wymiana, pomiary i zdjecia z pelnym bakiem i pelnym lpg.Według katalogu, to sprężyna wzmocniona do liftbacka, 19 to standard do kombi, a 20 wzmocniona do kombi. Przed wymianą miałem 35,5 cm, po wymianie 39,5. Dla mnie wygląda pięknie. Jutro jadę w góry z rodziną, to zobaczę jak wyjdzie po pełnym załadunku.
    Postaram się dodać zdjęcia.
    Co ważne, do wymiany potrzeba klucza płaskiego 18, nasadka nie podejdzie na nakrętkę.

Zostaw komentarz:

• amokphoto
    odpowiedział(a)
    już nie ważne, kupiłem i zamontowałem lesjofors 20

Wygląda idealnie, nie ma co kombinować

Zostaw komentarz:

• amokphoto
    odpowiedział(a)
    MONROE SPRĘŻYNA ZAWIESZENIA SE3292

Czy podejdzie do combi skoda o2 2012 przedlifl?
    Mam lpg i pytanie czy wytrzyma

Zostaw komentarz:

• Toledziak
    odpowiedział(a)
    Andrzej.P zmieniłem przed weekendem. Na pełnym baku Pb i LPG mam raptem 42 cm, im mniej tym bliżej do 43. To trochę za wysoko jak dla mnie więc dziś kupię Lesjo ...20. Kiedyś już je miałem w poprzedniej O2.

Ktoś chętny na Monroe??

Zostaw komentarz:

• Kris_hawk
    odpowiedział(a)
    Dziś wziąlem się za wymienę sprężyn, wszystko fajnie fajnie, ale okazało się że amory nie trzymają... Także odkłądam wymianę na później na 20-tki i przy okazji zapytam jakie amory w rozsądnej cenie i dobre proponujecie kupić?
    TRW? DACO? Decerman?

Zostaw komentarz:

• Andrzej.P
    odpowiedział(a)
    Kilka razy było wspomniane, ze po zmianie na 33xx wychodzilo ponad 40cm. Osobiśnie tego nie doświadczyłem - nie chciałem mieć tak wysoko zadartego tyłu
    W poście #2338
    jest info o ~43cm.

Dawno temu wymieniałeś te sprężyny? Może jeszcze się nie ułożyły?
    Ostatnio edytowany przez Andrzej.P; 17076.

Zostaw komentarz:

• Toledziak
    odpowiedział(a)
    Witam, w drugiej już Octavii II zmieniłem sprężyny z tyłu. W poprzedniej miałem Lesjo ...20, potem KYB. W obecnej OII Tour wymieniłem na Monroe 3349 i... samochód stoi z tyłu na 43 cm od osi koła do brzegu nadkola - 39 cm przód. Auto wygląda jakby mu pod zadem wybuchło. Wertowałem cały temat i w wypadku Monroe max stało 41 cm. Dodam, że auto full LPG i 3/4 Pb. Mieliście podobnie?

Zostaw komentarz:

• artur2631
    odpowiedział(a)
    Miałem ten sam problem, dupa obsiadła w kombiaku mimo że dołożone miałem pomocnicze spreżyny własnej roboty (hak+gaz+obciazenie),
    założyłem Lesjoforse LS4285720 i się podniosła o kilka cm, już mi nie wali po krawężnikach i policjantach
    zapłaciłem 103zł za szt

Zostaw komentarz:

• Kris_hawk
    odpowiedział(a)
    Numer odboju to 3C0511359. W ASO Skody 75zł sztuka, ja kupiłem NTY za 20zł sztuka. Będę wymieniał również ze sprężynami w tym tygodniu.

Zostaw komentarz:

• cichy_ocp
    odpowiedział(a)
    Zależy jak długo jeździłeś z klapniętym tyłem - nie dużo trzeba aby odbojnik się rozleciał.

Zostaw komentarz:

• Maciek.B.
    odpowiedział(a)
    Rozmawiałem z właścicielem z którym znam się wiele lat że jeśli coś zauważą mają dzwonić i wymieniamy.
    Twierdzą że amortyzatory są sprawne ale teraz to już sam nie wiem.
    Druga sprawa ze przed zakupem robiłem przegląd w Skoda i też nie zauważyli braku odbojów.
    Rocznik mojej Skody Octavia to koniec 2011, przebieg 107 kkm.
    Sprawdziłem raport z serwisu Skoda przed zakupem, tylne zawieszenie sprawne i kompletne.
    Ostatnio edytowany przez Maciek.B.; 49880.

Zostaw komentarz:

• Andrzej.P
    odpowiedział(a)
    Oczywiście. Żeby nie było - nie neguję tego.

Mechanik powinien dać Tobie znać, że jest problem z odbojami i czy chociażby zapytać, czy decyfujesz się na ich wymianę czy tak zostawić.

Przykładowo, przy takiej robocie dobrze widać, jaki jest stan tarcz, klocków, amorów, czy nie ma jakiś luzów w tylnym zawieszeniu, czy nic nie cieknie z układu hamulcowego z tył - można by tak jeszcze wymieniać

Swoją drogą, jaki masz przebieg? Amory tylnie OK?

Zostaw komentarz:

• Maciek.B.
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Andrzej.P Zobacz wpis

Generalnie wymiana sprężyn a amortyzatory / odboje to dwie niezależne rzeczy. Także tutaj nie wiem, jak w kwestii ew. reklamacji - kwestia, jak uzgadniałeś.
    Dziękuję za odpowiedź.
    Zgadzam się że to dwa różne tematy ale mając samochód na podnośniku i widząc w jakim stanie są lub raczej nie ma odbojników można było wymienić za niewiele większe pieniądze i nakład pracy.

Zostaw komentarz:

• Andrzej.P
    odpowiedział(a)
    Odnośnie odbojów: http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...a-tylnego-w-o2

Generalnie wymiana sprężyn a amortyzatory / odboje to dwie niezależne rzeczy. Także tutaj nie wiem, jak w kwestii ew. reklamacji - kwestia, jak uzgadniałeś.

Zostaw komentarz:

• Maciek.B.
    odpowiedział(a)
    Macie racje, odbojniki są uszkodzone z obu stron. jutro jadę z reklamacją.
    Denerwuje mnie że każdego trzeba sprawdzać czy wykonał swoją pracę dobrze
    Jakie odbojniki polecacie kupić ?
    Zdjęcia poniżej.
    Umieszczam zdjęcie wyjętej oryginalnej sprężyny, wg moich pomiarów średnica sprężyny oryginalnej jest taka sama jak LS 19

20200112_093934.jpg20200112_094000.jpg 20200111_130124.jpg

Zostaw komentarz:

• Maciek.B.
    odpowiedział(a)
    Jutro zrobię lepsze zdjęcie.
    Możecie podesłać jak to u Was wygląda ?
    Jeśli zrobili źle to będą poprawiać.

Zostaw komentarz:

• cichy_ocp
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Maciek.B. Zobacz wpis

Wymieniałem w serwisie u kolegi. W sumie nie zwróciłem na to uwagi. jutro zajrzę i sprawdzę.
    Prosiłem dwa razy żeby sprawdzili czy nic poza sprężynami nie trzeba wymienić a jeśli trzeba mieli wymienić.
    Na zdjęciu widać że odbój zerwany - można było wymienić

Zostaw komentarz:

• Maciek.B.
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Wojtenio Zobacz wpis
    Maciek.B. kto ci je wymieniał ? bo widzę że masz urwany odbój . trzeba było to zrobić za jednym rozbieraniem , a tak to ponowna robota .
    Wymieniałem w serwisie u kolegi. W sumie nie zwróciłem na to uwagi. jutro zajrzę i sprawdzę.
    Prosiłem dwa razy żeby sprawdzili czy nic poza sprężynami nie trzeba wymienić a jeśli trzeba mieli wymienić.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Maciek.B. kto ci je wymieniał ? bo widzę że masz urwany odbój . trzeba było to zrobić za jednym rozbieraniem , a tak to ponowna robota .

Zostaw komentarz:

• Andrzej.P
    odpowiedział(a)
    Znalazłem zdjęcia z montazu "20"stek - myślałem, że mam tego więcej, ale okazało się, że tylko kilka zdjeć zrobiłem.
    Niemniej jednak porównanie seryjnych sprężyn i "20" lesjofors

20181006_113306.jpg20181006_113312.jpg

Zostaw komentarz:

• Kris_hawk
    odpowiedział(a)
    Screenshot_20200111_003313_com.android.gallery3d.jpg
    Super, no ja liczę u siebie na 38,5cm przy 20tkach
    Panowie, no właśnie, przyjechały do mnie dzisiaj i widzę że z jednej strony są płaskie a z drugiej wystające. Rozumiem że wystającą częścią do dołu montować?

Zostaw komentarz:

• cichy_ocp
    odpowiedział(a)
    zmiana na "+"

Zostaw komentarz:

Pracuję...